Executia bugetului general consolidat la data de 31 august 2009

Executia bugetului general consolidat la data de 31 august 2009
Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului a inregistrat un deficit estimat de 22,3 miliarde lei, reprezentand 4,5% din PIB.
In termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 5,5% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a redus cu 15,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut;
in cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize de 944,5 milioane lei (+10,9%) fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere a veniturilor din TVA de 5.537,4 milioane lei (-19,9%);
Contributiile de asigurari sociale au inregistrat o usoara crestere de 0,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent;
Veniturile nefiscale au inregistrat o scadere de 13,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent;
La data de 31 august 2009 cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 125,6 miliarde lei, inregistrand o crestere de 8,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal pe primele opt luni ale anului in curs inregistreaza o crestere de 10,8%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, observandu-se, o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente. De mentionat ca, fata de aceeasi perioada a anului precedent, la Bugetul de stat, cheltuielile de personal, pe primele opt luni ale anului in curs, au inregistrat o crestere de 2,9%, dar la nivelul bugetelor locale se observa o crestere de 15,3%, respectiv 15% pentru institutiile finantate integral din venituri proprii.
Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 8,3 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate, incepand cu luna aprilie 2009.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere de 0,9% fata perioada similara a anului precedent. De mentionat ca, fata de aceeasi perioada a anului precedent, la Bugetul de stat cheltuielile materiale inregistreaza o scadere de 9,1%, respectiv 15% pentru institutiile finantate integral din venituri proprii, in timp ce, la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate avem o crestere de 7,6%, iar la bugetele locale o crestere 1,3%.
Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 53,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si alte programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 20,0 miliarde lei, respectiv 4% din PIB.
Data publicarii: 29.09.2009
Categorie: Finante si Banci
Emitent stire: Ministerul Finantelor Publice
Sursa preluare stire: http://www.mfinante.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Soft Restaurant
Bine ati venit! Va rog sa intrati..
Cu ce va servim?
www.nexusmedia.ro
Nexus Certificari
Solutie destinata Certificator
de calitate (iso, haccp, etc)
www.nexusmedia.ro
Nexus ERP
Solutie ERP Completa
Preia Controlul Afacerii Tale!
www.nexusmedia.ro
Comanda Domeniu Web
24,78 € domeniu .RO
Rezervare instantanee...
www.123host.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro