Conditii financiare aferente imprumutului acordat de FMI

Conditii financiare aferente imprumutului acordat de FMI
Guvernul a aprobat Memorandumul privind Aprobarea conditiilor financiare aplicabile transelor II si III din imprumutul acordat de FMI.
Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, Memorandumul privind Aprobarea conditiilor financiare aplicabile transelor II si III din imprumutul acordat de Fondul Monetar International in cadrul Aranjamentului stand-by incheiat intre Romania si FMI si Ordonanta de Urgenta privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI. Cele doua documente au fost aprobate de Executiv ca urmare a Deciziei Consiliului Director al Fondului Monetar International din 21 septembrie privind acordarea celei de-a doua transa de imprumut pentru Romania, a precizat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

„Jumatate din transele II si III de imprumut, echivalentul a circa 1.788.000.000 de euro, vor intra in Trezoreria statului, beneficiar va fi Ministerul Finantelor Publice. Ele vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat pe masura necesitatilor de echilibrare contului curent general al Trezoreriei statului”, a afirmat ministrul Pogea.

Potrivit ministrului Finantelor, aceasta masura prezinta doua avantaje: raman mai multe surse de creditare pentru mediul privat, pentru ca statul se va imprumuta mai putin pe piata interna, iar resursele obtinute de la FMI sunt imprumutate pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce permite o restructurare a datoriei publice la dobanzi mult mai avantajoase fata de cele practicate pe piata interna.

Ministrul Gheorghe Pogea a aratat ca board-ul FMI a aprobat scrisoarea suplimentara la acord si a acceptat ca jumatate din cea de-a doua transa sa fie directionata catre acoperirea deficitului bugetar, banii urmand sa intre in mai putin de 48 de ore intr-un cont al Trezoreriei statului, deschis la Banca Nationala. Cealalta jumatate va fi transferata la rezerva Bancii Nationale a Romaniei.

“Guvernul isi reafirma, in continuare, angajamentul sau fata de continuarea si accelerarea politicilor de reforma structurala a statului”, a subliniat ministrul Finantelor. El a precizat ca Executivul va finaliza legea responsabilitatii fiscale in acest an, pentru limitarea rectificarilor si aprobarea de bugete multianuale, si va monitoriza firmele de stat in scopul reducerii arieratelor.

Potrivit ministrului, noua lege va fixa proceduri pentru imbunatatirea bugetarii multianuale, limite pentru revizuirile bugetare din cursul unui an, va pregati reguli privind cheltuielile, datoria publica si deficitul primar, si va stabili un cadru pentru emiterea si managementul garantiilor si altor datorii neplanificate. Ministrul a aratat, totodata, ca va fi creat un consiliu fiscal care va asigura o cercetare independenta si specializata a sectorului economic.


Data publicarii: 30.09.2009
Categorie: Finante si Banci
Emitent stire: Guvernul Romaniei
Sursa preluare stire: http://www.gov.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Apa alcalina ionizata Chanson Miracle MAX
Nexus Health
Solutie Software Integrata
Laboratoare Analize Medicale
www.nexusmedia.ro
Nexus Service Auto
Solutie Informatizare Service-Auto
PreComanda, Istoric,Tarife,Factura
www.nexusmedia.ro
Nexus Invoice.POS
Solutie facturare integrata
Magazine si Depozite.
www.nexusmedia.ro
Nexus BeautyCenter
Soft Salon,Frizerie,SPA,Gym
Vrei sa stii cu ce te ajuta?
www.nexusmedia.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro