Guvernul a aprobat proiectul Legii Educatiei Nationale

Guvernul a aprobat proiectul Legii Educatiei Nationale
Guvernul a aprobat peste 50 de amendamente dintre cele depuse de grupurile parlamentare la proiectul Legii Educatiei Nationale, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei de guvern.
Unul dintre amendamentele acceptate stabileste finantarea, de catre stat, a gradinitelor si invatamantului obligatoriu, clasele I-X, inclusiv pentru institutiile de invatamant particulare acreditate, pe principiul „finantarea urmeaza prescolarul sau elevul”.

Un alt amendament se refera la componenta consiliului de administratie al scolii, care va cuprinde o treime cadre didactice, o treime reprezentanti ai autoritatilor locale si o treime reprezentanti ai parintilor. Consiliul de administratie al scolii va alege directorul, ca parte a procesului de descentralizare.

Directorul scolii nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic pe durata mandatului, astfel incat „actualii directori care sunt membri de partid au termen 45 de zile pentru a opta intre functia de director si cea de membru de partid”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului. In plus, persoanele care ocupa o functie de demnitate publica nu pot exercita nici una dintre functiile de conducere din cadrul universitatii si trebuie sa aleaga intre cele doua functii.

Potrivit unui alt amendament, proiectele planurilor de scolarizare pentru toate unitatile de invatamant din aria geografica proprie vor fi aprobate pe baza unor analize de nevoi, realizate de consiliile locale, in ceea ce priveste optiunile elevilor pentru o unitate de invatamant sau alta, evolutiile demografice, situatia spatiilor de scolarizare si a surselor de finantare.

Programele scolare vor acoperi maxim 75% din numarul de ore alocat disciplinelor, urmand ca 25% din ore sa fie alocat cadrului didactic pentru individualizarea modului de predare, profesorul putand, astfel, sa se focalizeze pe elev si pe nevoile lui de invatare.

Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 10 clase, la forma de zi, inceteaza la 18 ani. In acelasi timp, pentru copiii si tinerii capabili de performante deosebite vor fi create programe educative care sa le respecte particularitatile de invatare.

Un alt amendament important aprobat astazi de Guvern se refera la faptul ca posturile nationale publice de radio si televiziune vor difuza, zilnic, cel putin 4 ore de emisiuni cu caracter educational, a mai anuntat Ioana Muntean.


Data publicarii: 30.09.2009
Categorie: Legislatie
Emitent stire: Guvernul Romaniei
Sursa preluare stire: http://www.gov.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Apa alcalina ionizata Chanson VS 70
Nexus Salarii
Totul despre salarii,
raportari si declaratii
www.nexusmedia.ro
Nexus BeautyCenter
Soft Salon,Frizerie,SPA,Gym
Vrei sa stii cu ce te ajuta?
www.nexusmedia.ro
SoftWare Parc Auto
Auto*Utilaje*Tarife*Consumuri
Alarme si atentionari configurabile
www.nexusmedia.ro
Nexus Retail
Informatizare completa Magazin
Supermarket, Statie de benzina
www.nexusmedia.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro