Finantarea deficitului bugetar

Finantarea deficitului bugetar
Jumatate din valoarea transelor de la FMI, convenite pana la sfarsitul anului 2009, s-a convenit a fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar
Finantarea partiala a deficitului bugetar din surse externe inseamna costuri reduse cu plata dobanzilor si mai multe resurse de creditare pentru mediul privat

Urmare a indeplinirii criteriilor de performanta si a obiectivelor structurale agreate prin Acordul Stand-by, autoritatile romane si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au decis ca jumatate din valoarea transelor de la FMI, convenite pana la sfarsitul anului 2009 (in suma de 1.563.500.000 DST), sa fie utilizate pentru finantarea deficitului bugetar.

Astfel, in data de 23 septembrie a.c, 859 milioane DST (echivalentul a 1.359,22 milioane $) din transa a 2-a de la FMI au fost disponibilizati in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP) si se vor utiliza pentru finantarea deficitului bugetului de stat, pe masura necesitatilor de echilibrare a contului curent general al trezoreriei statului.

Rambursarea se face dupa o perioada de gratie de 3 ani, in valutele solicitate de FMI. Transa a 2-a, in suma totala de 1,718 miliarde DST, incasata de catre MFP si Banca Nationala a Romaniei (BNR), se va rambursa incepand cu luna decembrie 2012.

Obiectivele imediate ale pachetului de asistenta financiara externa au fost atinse. Prin politicile asumate de Guvern si sustinute prin pachetul de finantare externa agreat cu FMI/CE/BM s-a reusit, pana in prezent, sustinerea procesului de consolidare a politicii fiscale, mentinerea unei capitalizari adecvate a bancilor, mentinerea inflatiei in intervalul tintit de BNR, asigurarea unei finantari externe adecvate si imbunatatirea nivelul de incredere in perspectivele economiei romanesti.

„Eforturile noastre de ajustare a deficitului bugetar sunt confirmate de rezultatele pozitive ale primei evaluari din cadrul Aranjamentului Stand-By cu FMI. In conditiile in care, declinul activitatii economice a fost mai accentuat decat se anticipase initial iar efectele recesiunii economice de la nivel mondial se resimt mult mai puternic in a doua parte a anului curent am convenit, impreuna cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale (BM), cresterea tintei de deficit bugetar si finantarea partiala din surse externe. Precizez ca, astfel de masuri sunt menite sa asigure un echilibru intre raspunsul, pe termen scurt, la efectele crizei financiare si economice si obiectivele noastre pe termen mediu. Romania va continua politica de consolidare fiscala in vederea atingerii tintei de deficit de 3% in 2011.” Gheorghe Pogea

Pentru anul 2009, prin bugetul initial, Guvernul Romaniei a luat masuri de consolidare fiscala de 3 % din PIB, in trimestrul al II-lea s-au adoptat masuri suplimentare de 1,2% din PIB iar, prin Ordonanta Guvernului 19/2009 privind ultima rectificare bugetara, cheltuielile bugetului general consolidat au fost ajustate cu -1,1% PIB (- 5.258 mil. lei).

In domeniul reformelor structurale, Guvernul Romaniei a demarat deja actiunile necesare pentru restructurarea cheltuielilor bugetare in vederea imbunatatirii calitatii si sustenabilitatii finantelor publice. In acest scop, Legea de salarizare unitara a personalului din sectorul bugetar, asumata de Guvern, are ca obiectiv reducerea graduala a cheltuielilor de personal din sectorul public, pana la un nivel de 7% din PIB, in anul 2015. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an vom finaliza proiectul de lege privind reforma pensiilor, vom adopta legea responsabilitatii fiscale si vom accelera procesul de descentralizare iar, pentru asigurarea unei alocari echitabile si eficiente a resurselor bugetare, vom introduce standarde de cost pentru administratia publica.

Finantarea partiala a deficitului bugetar din surse externe inseamna costuri reduse cu plata dobanzilor si mai multe resurse de creditare pentru mediul privat.

Finantarea deficitului bugetar se asigura in principal prin: emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa de capital; imprumuturi contractate de Ministerul Finantelor Publice, inclusiv cele din cadrul pachetului de asistenta financiara externa; imprumuturi contractate de unitatile administrativ-teritoriale si imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului.

Pentru anul 2009, finantarea deficitului bugetar se va realiza in proportie echilibrata din surse interne si externe. Conditiile financiare ale imprumuturilor externe contractate de la aceste institutii internationale sunt mai favorabile decat cele aplicabile imprumuturilor de pe piata interna de capital, iar utilizarea acestor instrumente pentru finantarea deficitului bugetar determina diminuarea cheltuielilor cu dobanzile. Daca in prima parte a anului 2009 finantarea deficitului bugetar s-a realizat exclusiv din surse interne prin emisiuni de titluri de stat, prima transa din imprumutul de la CE, jumatate din transa a doua din imprumutul de la FMI si primul imprumut de la BM se constituie in surse de finantare externa ale deficitului bugetar, la care se vor adauga, in conditiile unui mediu international propice, emisiunea de euroobligatiuni.

Prin pachetul financiar agreat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in valoare de 19.95 mld. Euro, pentru o perioada de 2 ani, datoria publica se majoreaza cu tragerile efectuate din aceste imprumuturi si nu cu valoarea contractata a imprumuturilor.


Data publicarii: 30.09.2009
Categorie: Finante si Banci
Emitent stire: Ministerul Finantelor Publice
Sursa preluare stire: http://www.mfinante.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Nexus Analyst
Bilant, Bugete, Centre de profit
Cash-Flow, Indicatori economici
www.nexusmedia.ro
Nexus Restaurant
Solutie: Restaurant,Bar,Gelaterie,
FastFood,Catering * Touch&PDA
www.nexusmedia.ro
Nexus Salarii
Totul despre salarii,
raportari si declaratii
www.nexusmedia.ro
Nexus Invoice.POS
Solutie facturare integrata
Magazine si Depozite.
www.nexusmedia.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro