Masuri pentru finantarea sistemului public de sanatate

Masuri pentru finantarea sistemului public de sanatate
Guvernul a adoptat unele solutii pentru finantarea spitalelor si asigurarea resurselor financiare pentru serviciile medicale si medicamente
Primul-ministru Emil Boc a afirmat la finalul Sedintei Executivului de astazi, ca Guvernul a adoptat unele solutii pentru finantarea spitalelor si asigurarea resurselor financiare pentru serviciile medicale si medicamente. “Am adoptat o ordonanta de urgenta prin care am abilitat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate sa contracteze suplimentar in anul 2009 servicii medicale in limitele sumei de 2800 milioane de lei, astfel incat, pana la sfarsitul anului sa fie asigurate toate resursele financiare pentru serviciile medicale si pentru medicamente” a anuntat premierul Emil Boc.

La randul sau, Purtatorul de Cuvant al Guvernului Ioana Muntean a precizat ca, pe langa Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Guvernul a adoptat si o Hotarare pentru modificarea Contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale. Potrivit acestui act normativ se majoreaza termenul de plata a medicamentelor cu si fara contributie personala la 180 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, astfel incat plata acestora sa se poata face in 2010.

Ioana Muntean a declarat ca masurile adoptate astazi de Executiv “sunt necesare pentru asigurarea unui acces neintrerupt al populatiei la medicamente, in conditiile in care consumul ridicat de medicamente a condus la depasirea plafonului alocat in anul 2009”. De asemenea, Purtatorul de Cuvat al Guvernului a anuntat ca in vederea suplimentarii surselor de finantare a sistemului public de sanatate, incepand cu 1 octombrie, va fi introdus in domeniul sanitar sistemul „clawback”, un mecanism cost-volum.

Ordonanta de urgenta aprobata astazi prevede si eliminarea incompatibilitatii privind exercitarea functiilor si activitatilor din domeniul medical pentru directorii coordonatori si directorii coordonatori adjuncti ai directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. “Aceasta decizie a fost luata pentru a combate migratia personalului medical si a deficitului de medici inregistrat ca urmare a existentei prevederii potrivit careia conducatorii de servicii deconcentrate nu pot exercita profesia de medic”, a mai afirmat Ioana Muntean.

Informatii de background

“Clawback” este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca, vor contribui la finantarea sistemului public de Sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor. Grila de contributie va fi progresiva, permitand implementarea principiului cost–volum din Noua Politica a Medicamentului, adica scaderea efortului financiar public pe masura cresterii volumelor de medicamente achizitionate.

Masura va fi aplicata tuturor producatorilor sau detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor de la 1 octombrie 2009, pentru veniturile provenite din relatia cu institutiile publice de sanatate, si anume pentru vanzarile de medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru cele din Lista medicamentelor compensate, precum si pentru cele care sunt achizitionate de catre spitale.


Data publicarii: 01.10.2009
Categorie: Finante si Banci
Emitent stire: Guvernul Romaniei
Sursa preluare stire: http://www.gov.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Sistem de Nano filtrare apa Chanson
Nexus Service Auto
Solutie Informatizare Service-Auto
PreComanda, Istoric,Tarife,Factura
www.nexusmedia.ro
Nexus BeautyCenterSoft
Soft: Salon, Frizerie, SPA, Gym
Vrei sa stii ce face?
www.nexusmedia.ro
Comanda Domeniu Web
24,78 € domeniu .RO
Rezervare instantanee...
www.123host.ro
SoftWare Parc Auto
Auto*Utilaje*Tarife*Consumuri
Alarme si atentionari configurabile
www.nexusmedia.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro