Conceptia si realizarea portalului eRomania

Conceptia si realizarea portalului eRomania
Initiativa priveste crearea de puncte unice de acces la nivel national la informatia digitala si inclusiv instrumente care sa ofere servicii digitale
Administratiile publice centrale si locale din diverse tari, odata cu lansarea de catre Uniunea Europeana a conceptului “eGovernment” sau guvernarea bazata pe noile tehnologii, inca de la sfarsitul mileniului trecut au trecut la crearea de instrumente si informare pentru cetateni, dezvoltate pe produse si servicii specifice informatiei digitale. De la atat raspanditele „infochioscuri” care ofera servicii de informare si adesea cumparare de bilete in cele mai diverse locuri publice pana la portaluri interactive, relatia cetateanului cu administratia este bazata frecvent pe serviciile digitale. Raspandirea insa, ca in cazul informatiei digitale culturale, a dus la alte efecte nedorite, din care poate cel mai important este „pierderea” cetateanului in volumul foarte mare de informatie digitala, insotita de „zgomotul informational”.

De aici, initiativele dezvoltate in numeroase tari ale lumii, de a crea puncte unice de acces la nivel national la informatia digitala.

In Romania, in ultimii ani, administratia publica, bibliotecile, muzeele, oficiile de turism, biserica etc si-au dezvoltat site-uri proprii, ce contin volume semnificative de informatie digitala.

Efectele de „pierdere si zgomot informational” au inceput sa apara frecvent si pentru utilizatorii din Romania, atunci cand cauta informatia in limba romana. Astfel, definirea unui portal unitar de acces unic pentru informatia digitala, este o initiativa demult necesara in Romania.

Conceptul intitulat „eRomania” lansat pe 16 iunie 2009 de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, este inceputul obligatoriu si necesar pentru dezvoltarea portalului unitar eRomania. Crearea efectiva a portalului eRomania este o munca laborioasa, care necesita resurse, timp si competenta pe cel putin doua niveluri:
- competenta informatica pentru dezvoltarea portalului
- eRomaniacompetenta asupra continutului digital

Competenta informatica poate fi asigurata cu certitudine de firme, companii ce activeaza in domeniul TIC, iar MCSI va trebui sa gestioneze intregul sistem in calitate de structura a administratiei publice centrale care are, prin lege, atributii de coordonare a activitatii in domeniul tehnologiei informatiei.

Competenta asupra continutului digital este o problema care vizeaza insa toti furnizorii abilitati de informatie digitala. Este evident ca, spre exemplu, o administratie locala dintr-un judet trebuie sa isi asume continutul informatiei digitale vizibile in portalul eRomania.

Ca si in cazul Europeana (Biblioteca Digitala Europeana), fiecare participant isi asuma continutul digital.
Niciodata Fundatia EDL care gestioneaza Europeana nu raspunde pentru continut, cum nici MCSI nu poate fi responsabil pentru corectitudinea, valoarea stiintifica, istorica sau culturala a informatiei digitale existente in Romania (amintim in context despre discutiile si atitudinile publice ale specialistilor din Romania si ale deputatiilor romani in Parlamentul European asupra imaginilor ce priveau Romania; evident, cei care detin site-ul au explicat ca responsabilii pentru continut sunt furnizorii si in niciun caz Europeana, care asigura infrastructura tehnica).
Institutul National de Cercetare -Dezvolare in Informatica , ICI Bucuresti, care a fost implicat in gandirea conceptiei portalului eRomania ca rezultat al valorificarii a numeroase proiecte de cercetare dezvoltare in institut din 2000 si pana in prezent.

Astfel, competenta in domeniul TIC dobandita prin cercetarile din Institut si-a gasit o reflectare directa in sistemul eRomania, demonstrand inca o data, ca “produsele” cercetarii pot deveni oricand utile daca exista vointa si decizie in acest sens.

Portalul eRomania, asa cum a fost prezentat in concept va asigura doua categorii de informatii, corespunzatoare celor doua paliere de realizare:
- Nivelul national ce cuprinde informatii de interes general, suficient de cuprinzatoare incat sa permita trecerea la un alt grad de detaliere
- Nivelul teritorial - portalurile asociate care cuprind informatii detaliate, de interes la nivelul teritorial (judet, oras)

Structura portalului este ierarhizata, de la nivel national catre cel teritorial si deopotriva, deschisa, astfel incat, in functie de evolutia continutului, sa se poata introduce noi subiecte de interes.

Etapele de realizare care trebuie prevazute sunt in principal urmatoarele:
1. Definirea structurii portalului eRomania cu evidentierea „punctelor” de acces in meniul principal (portalul national)
2. Identificare tuturor portalurilor oficiale ale structurilor administrative atat la nivel central, cat si teritorial in scopul eliminarii redundantei (daca este cazul si asigurarii unicitatii informatiei)
3. Definirea structurii portalurilor asociate la nivel administrativ (judet, oras) si a „punctelor subiect”. „Punctele-Subiect”, vor fi definite suficient de cuprinzator, astfel incat sa permita descrierea oricaror activitati specifice. Sistemul va permite adaugarea de noi topice (subiecte), acolo unde este cazul.
4. Stabilirea categoriilor de date ce fac obiectul portalului national si modul de culegere/ introducere a datelor, astfel incat informatia sa fie coerenta, consistenta si oficiala pentru meniul principal in raport cu structura si nivelul de detaliu definit.
5. Stabilirea informatiei de generic la nivelul teritorial; pentru unitatea conceptiei se va stabili „structura continutului” la nivelul fiecarei unitati teritoriale (suprafata, capitala judetului , pozitionare etc), astfel incat sa se asigure consistenta informatiei.
6. Definirea cailor de acces-trimiterile, de unde, cate, catre ce structuri de informatie.
7. Estimarea volumului de informatie si a resurselor tehnice (servere, software, licente), astfel incat sa se asigure suportul tehnic necesar functionarii portalului.
8. Asigurarea unui grad inalt de securizare a informatiei

Schema de principiu a portalului este prezentata la adresa http://romania.gov.ro

Conceptul prezentat a aratat ca structurarea informatiei la nivel national trebuie realizata intr-o forma logica, unitara, coerenta si usor de accesat, astfel incat orice utilizator fara multe cunostinte de navigare pe Internet sa se poata informa si utiliza servicii online.

Portalul eRomania, atunci cand va trece de concept la realitate, devine un sistem permanent acumulativ; informatiile odata introduse pot deveni oricand active (informatia digitala din portalul eRomania este permanent potential activa). Din aceste motive, responsabilitatea asupra continutului digital trebuie sa cada in sarcina institutiilor care au competenta in fiecare domeniu/subdomeniu definit in portal.

Numai astfel portalul eRomania poate deveni un instrument de real interes, pentru orice cetatean si isi va putea dovedi utilitatea in contextul societatii informationale contemporane, asa cum recomanda, inca din 2005, Strategia i2010.

Data publicarii: 05.10.2009
Categorie: International
Emitent stire: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Sursa preluare stire: http://www.mcsi.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Apa alcalina ionizata Chanson Miracle MAX
Nexus BeautyCenterSoft
Soft: Salon, Frizerie, SPA, Gym
Vrei sa stii ce face?
www.nexusmedia.ro
123Host.Ro
Comanda Domeniu .RO cu 24,78 €
Rezervare instantanee...
www.123host.ro
Nexus Health
Solutie Software Integrata
Laboratoare Analize Medicale
www.nexusmedia.ro
Nexus BeautyCenter
Soft Salon,Frizerie,SPA,Gym
Vrei sa stii cu ce te ajuta?
www.nexusmedia.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro