Lucian Croitoru noul prim-ministru desemnat al Romaniei

Lucian Croitoru noul prim-ministru desemnat al Romaniei
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut joi, 15 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa in cadrul careia a anuntat numele Primului-ministru desemnat.
Va prezentam, in continuare, o parte din declaratia de presa a domnului Traian Basescu.

Dupa cum stiti, in ultimele zile am avut consultari cu partidele politice, punctele de vedere fiind relativ divergente, atat intre partide, cat si in ceea ce priveste viziunea mea cu privire la formarea unui guvern in timp de criza economica, pe care s-a suprapus o criza politica.

Consider ca nu se mai poate prelungi timpul de consultari si de aceea am decis sa semnez decretul de nominalizare a Primului-ministru desemnat, asa cum este definit de lege, in persoana domnului Lucian Croitoru.

Doresc sa-mi explic decizia. Corespunde unuia din dezideratele partidelor politice, mai putin al PD-L, de desemnare a unui prim-ministru care sa nu fie membru al niciunui partid. Sigur, nefiind membru al niciunui partid, va trebui sustinut de partide, si acest lucru il vom vedea in zilele urmatoare.

Domnul Lucian Croitoru va prelua misiunea formarii unui nou cabinet in urmatoarele conditii: Fondul Monetar International a anuntat amanarea misiunii de evaluare a Romaniei, datorita lipsei unui guvern in deplinatatea capacitatilor de exercitiu. Misiunea de evaluare va avea loc dupa ce Romania va avea un guvern aprobat in Parlament. Efectele unei intarzieri in a avea rapid un guvern competent si aprobat de catre Parlamentul Romaniei sunt extrem de serioase pentru Romania.

Intr-adevar, vom primi transa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondiala saptamana viitoare - aceasta transa nu este pusa in pericol -, dar Romania trebuie sa mai incaseze pana la sfarsitul anului doua transe, una de la Fondul Monetar International, in valoare de 1,5 miliarde, din care jumatate trebuie sa finanteze deficitul bugetului de stat, si o alta transa, de la Uniunea Europeana, de un miliard de euro, destinata tot finantarii deficitului bugetului de stat. De aceea, imperativul trecerii rapide prin Parlament a unui guvern care sa poata fi partener de negociere cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana este esential.

As sublinia ca optiunea mea pentru domnul Lucian Croitoru a fost generata de faptul ca aveam nevoie de un prim-ministru competent in probleme de economie, probleme macroeconomice, la nivel national, dar si la nivel global. De asemenea, domnia sa corespunde dezideratului de a avea un prim-ministru neangajat politic, formulat de o parte din partidele parlamentare. Si, nu in ultimul rand, eu am lucrat cu domnul Croitoru in timpul Guvernului Isarescu, atunci cand conduceam programul Bancii Mondiale, iar dansul lucra la Guvern si raspundea din partea Primului-ministru de derularea programului, e vorba de programul cu PSAL I cu Banca Mondiala. Atunci am lucrat foarte bine cu domnia sa si am ramas cu o impresie de profund profesionalism.

As vrea sa atrag atentia partidelor politice nu legat de faptul ca au creat o criza politica inutila, ci legat de faptul ca agravarea crizei politice a inceput deja sa produca efecte economice care ii afecteaza pe romani. De aceea fac apel la responsabilitatea partidelor politice in intelegerea faptului ca Romania are nevoie urgent de un guvern legitim si in deplinatatea capacitatilor de exercitiu. N-am sa inteleg niciodata de ce a trebuit sa cada Guvernul cu o luna si ceva inainte de alegeri. Este greu de explicat si romanilor.

As incheia facand urmatoarea precizare: am avut trei propuneri pentru functia de prim-ministru. Una a fost a mea, bazata pe ceea ce v-am prezentat mai inainte - profesionalism, experienta, cunoasterea institutiilor financiare internationale. De asemenea, am avut o propunere pentru functia de prim-ministru de la PD-L, care a propus un om politic, si propunerea public cunoscuta a PNL si a PSD, legata de domnul Johannis. Vreau sa precizez foarte clar. Relatia mea cu domnul Johannis este una corecta. Il apreciez si nu am avut nicio abordare personala in relatia cu domnia sa, cu atat mai mult cu cat si domnia sa, ca de altfel si domnul Croitoru, sunt doua persoane carora eu le-am mai propus angajarea in Executiv. Domnului Johannis i-am propus la un moment dat sa fie ministru al Educatiei, a declinat invitatia de a intra in Cabinet, iar domnului Croitoru i-am propus sa preia Cabinetul Aliantei PD-L -PSD. La momentul respectiv domnia sa a declinat invitatia de a fi Prim-ministru al Guvernului Aliantei PD-L - PSD.

...

Aici suntem, Romania are Prim-ministru desemnat, sper ca in termenul constitutional de 10 zile sa fie in masura sa prezinte Parlamentului o lista a Guvernului si un program cu care Guvernul sa fie investit. Chiar timpul de 10 zile este extrem de lung in raport cu amanarea evaluarii pe care Uniunea Europeana si Fondul Monetar International trebuie sa o faca pentru a elibera transa din noiembrie si transa din decembrie, un total de peste 2,5 miliarde, din care cea mai mare parte destinate finantarii deficitului bugetului de stat.


Data publicarii: 15.10.2009
Categorie: Politica
Emitent stire: Presedentia Romaniei
Sursa preluare stire: http://www.presidency.ro/
Toate stirile
Arhiva stiri
Apa alcalina ionizata Chanson Miracle MAX
Nexus Health
Solutie Software Integrata
Laboratoare Analize Medicale
www.nexusmedia.ro
Nexus BeautyCenter
Soft Salon,Frizerie,SPA,Gym
Vrei sa stii cu ce te ajuta?
www.nexusmedia.ro
Soft Restaurant
Bine ati venit! Va rog sa intrati..
Cu ce va servim?
www.nexusmedia.ro
Comanda Domeniu Web
24,78 € domeniu .RO
Rezervare instantanee...
www.123host.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro