NASA si ESA pregatesc misiunea MAVEN

NASA si ESA pregatesc misiunea MAVEN
Misiunea spatiala MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), programata pentru lansare in 2013, va fi un mare pas inainte spre intelegerea a ceea ce s-a intamplat cu planeta Marte
Cu aproximativ patru miliarde de ani in urma, Marte a avut o clima calda si umeda, la fel ca Pamantul. Pe suprafata martiana a existat apa in forma lichida, mai exact mari putin adanci si rauri care le alimentau. Exista o patura groasa si calda de atmosfera si conditii pentru aparitia vietii sub forma de microorganisme.
Unii oameni de stiinta cred ca Marte va fi prima planeta care va fi populata in viitor de catre oameni.

Astazi Marte este o planeta rece si stearpa. Raurile si marile sunt de mult apuse.
Atmosfera sa este subtire si rarefiata, iar in cazul in care microorganismele martiene inca exista, acestea au, probabil, o prezenta disipata si o localizare undeva sub solul martian prafuit.

Ce s-a intamplat? De ce Marte s-a uscat si a inghetat? Aceste intrebari chinuie de mult timp oamenii de stiinta. In sfarsit, de acum in cativa ani vom cunoaste raspunsurile, multumita misiunii spatiale MAVEN.
"Scopul este ca MAVEN sa-si dea seama ce procese au fost responsabile pentru aceste modificari climatice", spune Bruce Jakosky, cercetator principal pentru MAVEN la Universitatea din Colorado din Boulder.

Intr-un fel sau altul, oamenii de stiinta cred ca Marte trebuie ca si-a pierdut activele sale cele mai pretioase: atmosfera groasa de dioxid de carbon.
Patura groasa de CO2 si alte gaze cu efect de sera ar fi oferit temperaturile ridicate si o presiune atmosferica mai mare necesare pentru a pastra apa in stare lichida.

In ultimii patru miliarde de ani, intr-un fel Marte a pierdut cea mai mare parte din atmosfera. Oamenii de stiinta au propus teorii diferite pentru modul in care aceasta pierdere s-a intamplat.
Poate un impact cu un asteroid a suflat cea mai mare parte din atmosfera in spatiu intr-un singur eveniment catastrofic. Sau poate eroziunea datorata vantului solar - un flux de particule incarcate care provin de la soare - ar fi putut sa deposedeze incet atmosfera departe peste eoni. Suprafata planetei ar fi putut, de asemenea, absorbi CO2-ul, blocandu-l in minerale.
In cele din urma, nimeni nu stie cu siguranta cum a evoluat pierderea de CO2.

MAVEN va fi prima misiune spre Marte special conceputa pentru a ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga cum a evoluat pierderea de CO2 si alte gaze in spatiu.
Sonda va orbita in jurul planetei Marte pentru cel putin un an Pamantean. La punctul de orbita eliptica cel mai scazut, Maven va fi la 125 km deasupra suprafetei si la punctul de orbita cel mai mare va fi de 6000 km in spatiu.
Aceasta gama larga de altitudini va permite lui Maven sa preia esantioneze atmosfera lui Marte mult mai bine decat pana acum.

Odata ce Jakosky si colegii sai vor sti cat de repede pierde Marte atmosfera de CO2, ei pot extrapola datele inapoi in timp pentru a estima valoarea totala pierduta in spatiu in ultimii patru miliarde de ani.
"Maven va stabili daca pierdere de CO2 in spatiu a fost cel mai important jucator", a spus Jakosky.

Stiinta conventionala considera ca atmosfera lui Marte este vulnerabila pentru ca planeta nu dispune de un camp magnetic la nivel planetar.
Campul magnetic al Pamantului se intinde departe in spatiu si cuprinde intreaga planeta intr-un balon de protectie impotriva vantul solar.
Marte are doar portiuni neuniforme de campuri magnetice, care acopera zone relativ mici ale planetei, in special in emisfera sudica. Restul atmosferei este pe deplin expusa la vantul solar. Deci, pierderile ar putea fi cauzate de eroziune lenta a atmosferei in aceste zone expuse.

Dupa toti acesti ani, Maven ar putea scrie capitolul final intr-o poveste a istoriei unei planete.Data publicarii: 03.06.2010
Categorie: MegaProiecte
Emitent stire: NASA
Sursa preluare stire: http://www.nasa.gov/
Toate stirile
Arhiva stiri
Apa alcalina ionizata Chanson Miracle MAX
Nexus Certificari
Solutie destinata Certificator
de calitate (iso, haccp, etc)
www.nexusmedia.ro
SoftWare Parc Auto
Auto*Utilaje*Tarife*Consumuri
Alarme si atentionari configurabile
www.nexusmedia.ro
Nexus Restaurant
Solutie: Restaurant,Bar,Gelaterie,
FastFood,Catering * Touch&PDA
www.nexusmedia.ro
Nexus Analyst
Bilant, Bugete, Centre de profit
Cash-Flow, Indicatori economici
www.nexusmedia.ro

  Linkuri utile
   NXM Online Tools
NXM.ro

   Nexus ERP Software
NexusERP.ro

   Cursuri de schimb valutare
cursvalutar-db.ro

   Gazduire web si Domenii .RO
123Host.Ro

   Valideaza Coduri Uzuale
Valideaza.Ro

   Coduri Postale
CoduriPostale-db.Ro

   Coduri Utile
123Coduri.Ro